пʼятницю, 5 травня 2017 р.

І навчалися, і культурно збагачувалися

26 та 27 квітня 2017 року відбувся міжрегіональний семінар активу профспілки працівників освіти і науки України Кіровоградської та Київської обласних організацій профспілки. Робота семінару розпочалася із засідання круглого столу на тему: «Дієві первинки – сильні профспілки – захищені працівники», яке відкрила голова обкому профспілки Скалько С. Л. У своєму виступі Світлана Леонідівна говорила про посилення ролі первинних профспілкових організацій у вирішенні програмних завдань Профспілки на основі статутних норм в рамках оголошеного ФПУ Року первинної профспілкової організації.

Перед присутніми виступили заступник голови обкому Профспілки С. Ю. Петров, завідуюча оргвідділом Т. І. Коваленко, юрисконсульт С. А. Гостєва, адміністратор веб-сайту О. Л. Панченко, представник Кіровоградської обласної Аграрної партії та відповіли на запитання присутніх. До уваги учасників семінару був представлений як теоретичний матеріал, так і практичний, що допоможе у подальшій роботі первинок. 
Досвідом роботи поділилися голови первинних профорганізацій Олександрійського, Світловодського, Онуфріївського та Бобринецького районів. 
Наступного дня учасники семінару відвідали Переяслав-Хмельницький, де ознайомилися з роботою первинних профспілкових організацій закладів освіти міста та району. А далі знайомство з історичними та культурними пам’ятками міста.

Переяслав-Хмельницький недаремно називають містом-музеєм! 

У тридцятитисячного містечка - близько 30-ти музеїв! Звичайно, за один день, який ми провели тут їх усіх оглянути просто неможливо, хоча дуже цікаво! Коротко розкажу про ті, що відвідали. На початку 18 століття, на кошти Івана Мазепи був споруджений в місті потужний монастир - Вознесенський. На його території в 1738 році був відкритий колегіум – шестирічний навчальний заклад, за прикладом Києво-Могилянської Академії, де учні отримували богословську і загальну освіту. В кінці 18 століття колегіум перетворили на духовну семінарію, а в 1862 році - перевели в Полтаву. 
У 1753 році тут викладав піїтику Григорій Сковорода, тому логічно, що в цій будівлі і організували чудовий музей, йому присвячений! Ось декілька афоризмів Сковороди - особисто мене вони дуже вразили! 
«Бажаєш бути щасливим? Для цього не треба їздити за моря, колінкувати перед сильними світу цього! Щастя завжди і всюди з тобою, його тільки треба пізнати!» «Щасливий, хто мав змогу знайти щасливе життя, але щасливіші ті, хто вміє ним користуватись!» «Любов виникає з любові - коли хочу, щоб мене любили - я сам Перший люблю!» 


В кінці 19 століття населення міста Переяслав-Хмельницький на 50% складалося з представників єврейської національності. У місті розташовувалися цілі квартали єврейських поселень, до наших днів збереглася єдина будова - будівля синагоги. Побудована на початку 20 століття, в класичному архітектурному стилі того часу, складається з двох поверхів. Вже більше 50 років в будівлі синагоги розміщується Фабрика художніх виробів ім. Богдана Хмельницького. Тут виготовляють національний український одяг. Фабрика - одне з найстаріших підприємств в Україні, функціонує воно з 1960 року. Виготовляють художні вироби на фабриці як на спеціальних швейних машинках, так і вручну. При такому підході вони зберігають найстаровинніші традиції українського народу. На фабриці проводять екскурсії для туристів. В якості сувенір можна придбати готовий виріб. 


Наступний музей –діорама «Битва за Дніпро». У приміщенні музею знаходиться портретна галерея Героїв Радянського Союзу, які отримали це звання за форсування Дніпра. Центром експозиції є батальна діорама - це художньо-документальне полотно довжиною 28 метрів і висотою 7 метрів написане на цільнотканому холсті майстрами батального живопису Студії військових художників імені М. Б. Грекова Петром Мальцевим і Миколою Присєкіним. 
Опираючись на фото-документальні матеріали автори максимально реалістично відтворили момент переправи радянських військ з лівого берега Дніпра на високий правий, де знаходилися укріплення противника, 23 вересня 1943 року. Герої, зображені на передньому плані, — реальні особи, деякі з них мають портретну схожість. Автори діорами працювали над створенням полотна чотири з половиною роки. Крім діорами і галереї героїв в експозиції — живописні й скульптурні роботи, фронтові реліквії: особисті речі бійців, листи, нагороди, зброя, унікальна преса часів війни.


Музей під відкритим небом є пам'яткою в Переяслав -Хмельницькому, він є частиною Національного історико -етнографічного заповідника "Переяслав". У музеї зібрані побутові та архітектурні пам'ятки наших предків. Територія музею дуже велика, тут можна побачити житлові, культові та господарські споруди, реконструйовані споруди більш ранніх епох. 
На території розташовані 13 музеїв (музей - пошта, музей "рушника", Української Православної Церкви, хліба, історії бджільництва...). Під час екскурсії з'являється можливість ознайомитися з побутом різних верств населення, побачити як жили бідні і багаті. Відвідавши музей ви зможете перенестися в минуле, дізнатися більше про український народ, його культуру, духовності, менталітет. 

Будете в Переяславі - обов'язково відвідайте - не пошкодуєте! 

Залишали гостинну Переяслав-Хмельницьку землю з чудовим настроєм, повні сил та бажанням працювати.


О. М. Пойченко, учасник семінару







Немає коментарів:

Дописати коментар